Hedendaagse Kunst in de Openlucht

In Het Nieuws

In Het Nieuws

Rein Verhoef wint Frans de Witprijs
19 May 2017

Bij de opening van 'Beelden in Leiden' op donderdag 18 mei reikte juryvoorzitter Jop Ubbens (Christie's Amsterdam) de Frans de Witprijs uit aan Rein Verhoef. Zijn werk staat tot 6 augustus op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden.

De Frans de Witprijs - genoemd naar de Leidse kunstenaar (1924-2004) wordt jaarlijks uitgereikt aan de maker van het meest vernieuwende beeld van de tien jonge kunstenaars die deelnemen aan 'Beelden in Leiden'.
De Frans de Wit Prijs heeft een blijvende uitstraling en zal voor de kunstenaar ook in de toekomst effect hebben. Aan de uitreiking is - naast een geldprijs - een solotentoonstelling gekoppeld in een belangrijke expositieruimte in Leiden.

En nog vóór het einde van de feestelijke openingsbijeenkomst kocht één van de aanwezigen een werk van Verhoef uit de galerie van Beelden in Leiden.

'Ook vond de jury het repetitieve van de vormen bijzonder intrigerend Het beeld overstijgt daardoor, volgens ons, de vierzijdigheid. Wij roemen de monumentaliteit van het werk en het voegt zich waarlijk schitterend naar de omgeving.'

(Foto: Emile van Aelst)

Hooglandse Kerkgracht in opbouw
15 May 2017

Sinds afgelopen vrijdag 12 mei wordt met man en macht gewerkt aan de opbouw van Beelden in Leiden op de Hooglandse Kerkgracht. Het grind is aangevuld en aangeharkt. De galerie op nummer 8 is weer ingericht. De voetstukken zijn geplaatst. En vandaag zijn de eerste beelden onder toeziend oog van de kunstenaars neergezet. Ook op het terrein vann het LUMC zijn enkele kunstwerken geplaatst.

Een impressie.

Krijn de Koning "master" bij BiL 2017
12 September 2016

Krijn de KoningBeelden in Leiden is trots dat Krijn de Koning (1963) bereid is gevonden om voor de tentoonstelling 2017 op te treden als "master". In die rol heeft de Koning een begeleidende rol naar de deelnemende jonge kunstenaars.

Krijn de Koning houdt zich bezig met de vraag hoe we architecturale ruimte ervaren. Vaak maakt hij speciaal werk dat vragen stelt bij specifieke plaatsen. Zijn werken zijn niet alleen ruimtelijke ingrepen, maar ook homogene structuren die het best als sculpturen kunnen worden gedefinieerd. Tegelijkertijd bevatten zijn werken ook kwaliteiten van schilderen en architectuur.

De Koning studeerde aan Ateliers 63 in Haarlem en het Institut des Hautes Etudes en Art Plastiques in Parijs.

Zijn werk maakt deel uit van vele private collecties, maar het is ook in vele museale collecties, zoals van het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Boymans van Beuningen, opgenomen. In 2007 kreeg hij de prestigieuze Sikkens Prijs, eerder toegekend aan Donald Judd en Jan Dibbets.

Tijdens Beelden in Leiden 2017 is ook werk van Krijn de Koning in Leiden te bewonderen.

Krijn de Koning - werk voor 'Cent Quatre, Parijs 2015

Bouwmaat XL Publieksprijs voor Homunculus
09 August 2016

Het meest gefotografeerde beeld van Nederland deze zomer. Zo mag je de publiekstrekker van Beelden in Leiden 2016 wel noemen. Werkelijk iedereen wilde met de Homunculus Loxodontus op de foto.

Het was dan ook geen wonder dat dit beeld van Margriet van Breevoort dit jaar de Bouwmaat XL Publieksprijs  won. Margriet had het al een klein beetje verwacht, gelet op de vele positieve publieksreacties op bv. Facebook en Instagram. Ze mag nu voor 1.000 euro materialen inkopen bij de Bouwmaat XL winkel.

Het is nog niet helemaal bekend wat er met de Homunculus gaat gebeuren. Een afdeling van het LUMC heeft de wens te kennen gegeven om het beeld te kopen, maar een definitief besluit daarover moet nog worden genomen. Ook uit andere hoek is er veel belangstelling voor dit beeld. Maar voorlopig gaat de Homunculus  met Margriet mee naar huis. Daar wordt het helemaal weer gefatsoeneerd.

Luister hier naar een kort interview met de winnaar Margriet van Breevoort.

Selfie van Margriet met de Homunculus

 

Werk van Lorenzo Quintanilla op Schuttersveld
06 August 2016

De Stichting Beelden in Leiden heeft Molecular Model van Lorenzo Quintanilla verkocht aan Business Platform Schipholweg. Molecular Model, het werk dat door Bio Science Park Leiden is gesponsord, zal na de 3 October kermis op het Schuttersveld worden geplaatst op de plek waar nu Waar dwarrelen ons brengt van Marit Zandbergen staat.

Molecular Model - Lorenzo Quintanilla

Het is voor de derde keer dat Beelden in Leiden levernacier is van een werk dat de ondernemersvereniging op het Schuttersveld laat plaatsen. De ondernemersvereniging van bedrijven op de Schipholweg wil hiermee de verbinding leggen tussen de binnenstad van Leiden en de bedrijven op de Schipholweg.

Het eerste werk dat op het Schuttersveld werd geplaatst was van Yasser Ballemans en heette Particles Caught Flip-Flopping. Dat werk is indertijd teruggegaan naar de kunstenaar. Waar dwarrelen ons brengt van Marit Zandbergen is angekocht door het Business Platform Schipholweg. Zij willen dit werk nu verkopen en de opbrengst aan een Leidse instelling schenken. Geïnteresseerden in dit werk kunnen het kopen tegen elk aannemelijk bod. Een bieding kan via mail [at] beeldeninleiden [dot] nl (subject: Bod%20op%20Waar%20dwarrelen%20ons%20brengt) uitgebracht worden. Beelden in Leiden zal het verkoopproces verzorgen. Beide organisaties hopen dat het werk voor Leiden behouden blijft.

Een ziekenhuis heeft overigens interesse getoond in het werk van Margriet van Breevoort met de moeilijke naam Homunculus Loxodontus. Dit is het meest gefotografeerde werk van de 5e editie van Beelden in Leiden.

Kinderworkshop op 26 juni
22 June 2016

Op zondag 26 juni geeft Margriet van Breevoort tussen 13.00 en 16.00 uur een kinderworkshop bij de galerie op de Hooglandse Kerkgracht. Margriet van Breevoort is een van de deelnemende kunstenaars aan Beelden in Leiden.

Haar werk Homunculus Loxodontus is de publiekslieveling op de huidige expositie.

Hier vindt je meer informatie over de kinderworkshop.

Frans de Witlezing 2016
21 June 2016

Op donderdag 30 juni 2016 organiseert Beelden in Leiden de Frans de Witlezing met aansluitend een debat over de relatie van kunst met wetenschap. De lezing wordt gegeven door prof. dr. Robert Zwijnenberg, hoogleraar Uitwisseling tussen Kunst en Wetenschap aan de Universiteit van Leiden.

De titel van de lezing is "Mutaties, DNA & genetische experimenten - de indringende relatie van kunst met biowetenschap".

De lezing vindt plaats bij het Centre for Human Drug Research, Zernikedreef 8 in Leiden. De lezing begint om 16.00 uur met inloop vanaf 15.30 uur. Aansluitend een debat en borrel. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sophie de Geus, 06 - 24340342. De toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht via jacowies [at] beeldeninleiden [dot] nl (subject: Aanmelding%20Frans%20de%20Witlezing) .

Wat is de relatie van kunst met wetenschap en hoe ziet deze eruit? Zijn kunstenaars nog steeds de experimenterende trendsetters of lopen de wetenschappers uit de biomedische wereld juist voorop? En wat is dan de rol van beeldende kunst in het maatschappelijke (ethische) debat over biotechnologie?

Robert Zwijnenberg neemt ons mee langs bovenstaande vraagstukken en houdt een kritisch betoog over de ethische consequenties hiervan.

Prof. dr. Robert Zwijnenberg

Robert Zwijnenberg is hoogleraar Uitwisseling tussen Kunst en Wetenschap aan de Universiteit van Leiden. Hij doet onderzoek en publiceert op het terrein van de historische en hedendaagse uitwisseling tussen kunst en natuurwetenschappen. Hij is met name geïnteresseerd in zgn. bio-kunstenaars die vanuit een iegen artistieke invalshoek hands-on deelnemen aan de biotechnologische praktijk met als doel die praktijk te onderzoeken en vragen te stellen over de ethische, culturele, juridische en politieke consequenties van biotechnologisch onderzoek.

Het aansluitende debat vindt plaats onder leiding van Susannah Herman, raadslid D66 (woordvoerder Cultuur), in aanwezigheid van de kunstenaars van Beelden in Leiden 2016 en hun sponsoren uit het Leiden Bio Science Park.

 

Beelden in teken van life science.
05 April 2016

Het Leidsch Dagblad publiceerde op 2 april een artikel over Beelden in Leiden 2015. Voorzitter Joque Mulder gaf commentaar over wat Beelden in Leiden bereikt voor haar kunstenaars en de stad Leiden. 

 

Onthulling Groningse kunstwerken van Guust Persoon
19 January 2016

Op vrijdag 22 januari worden in het Provinciehuis van Groningen drie kunstwerken onthuld, die Guust Persoon binnen een talentontwikkelingsprogramma van het CBK Groningen heeft gemaakt.

De kunstwerken dragen de titels De dragers van het landschap, Het gemaakte land en Eén materie. Deze drie kunstwerken krijgen een plaats in drie vergaderruimtes in het Provinciehuis.

Guust Persoon was een van de deelnemers aan Beelden in Leiden 2015.

Yasser Ballemans - solotentoonstelling
19 January 2016

Yasser Ballemans, een van de kunstenaars die deelnam aan de eerste Beelden in Leiden, heeft momenteel een solotentoonstelling in het Tilburgse kunstplatform Park013. De tentoonstelling draagt de naam Carnal Farewell en is een indrukwekkende en inspirerende ode aan het carnaval.

Carnal Farewell is vooral een grootse en speelse reflectie op dit grote volksfeest. Hieronder een artikel uit NRC Handelsblad over deze tentoonstelling, die nog tot en met 21 februari 2016 kan worden bezocht.