Hedendaagse Kunst in de Openlucht

Izaak Zwartjes

Izaak Zwartjes

Het werk van IZAAK ZWARTJES laat zich nog het best omschrijven als een apocalyptisch visioen. Zijn rauwe sculpturen en installaties lijken ontsproten aan een wereld vol geweld en verderf, zonder uitzicht op hoop. Het enige zinvolle wat een mens in zo’n vijandige omgeving kan doen, is zich terugtrekken. Zwartjes maakte de afgelopen jaren een hele serie schuilplaatsen, waarvan zijn houten nest, gebouwd op ruim twintig meter hoogte aan een gevel van de Meelfabriek in Leiden, dat hij in 2013 enige tijd bewoonde, ongetwijfeld de meeste aandacht trok.
Voor Beelden in Leiden 2014 zocht hij zijn toevlucht – letterlijk – tot een oude verroeste mestkar, die hij van een beschermende laag beton voorzag. Om iets wat ooit een container voor stront was om te bouwen tot een plek om in te leven, geeft wel aan dat het Zwartjes menens is: alles beter dan de boze buitenwereld.

IZAAK ZWARTJES (1974) studeerde in 2008 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Sindsdien exposeert hij vrijwel jaarlijks bij Upstream Gallery in Amsterdam. Belangrijke andere solopresentaties waren ‘Exodus’ in het Cobra Museum in Amstelveen (2009) en ‘Basic Construction’ in het Odapark in Venray (2011). Daarna volgden groepstentoonstellingen als ‘Present Forever’ van FATFORM in Amsterdam (2012) en ‘Beelden in Leiden’ (2013). Bij die laatste expositie won hij de Frans de Wit Prijs. Izaak Zwartjes woont en werkt in Leiden.
 

 de verbinding met de motor die overloopt in een transformator (een praktisch lege ruimte) - Izaak Zwartjes

Het voertuig de Agria - Izaak Zwartjes